La web de Marta Mata utilitza cookies propies i de tercers per oferir-te una navegació d'acord als teus hàbits i preferències. Més informació.
La Fundació Marta Mata Garriga té com a finalitat impulsar el desenvolupament d’una concepció dinàmica de l’escola en el medi social, i a les relacions entre l’educació i el món de la cultura, del treball, de l’esplai i del civisme. Es concreta de manera especial en l’àmbit de l’educació a Catalunya.
Destaquem
XVII JORNADA MARTA MATA: La Poesia a l'escola
Dia i hora: 16 de novembre de 9h a 14:30h
Lloc: Cal Mata (Saifores)
Entrada General:
20€ (inclou dinar)
Estudiants :
Gratuït

PROGRAMA

9:00h Arribada (cafè i pastes)

9:30h Benvinguda i presentació de la Jornada
A càrrec d’Assumpta Baig, presidenta de la Fundació Marta Mata.
Recital de cinc poemes per començar

10:00h Conversa: “La poesia a l’escola – L’escola a la poesia”

Mariona Masgrau Juanola, doctora en Literatura i Educació amb una tesi sobre el potencial didàctic de la poesia visual i professora de Didàctica de la Llengua i la Literatura a la Universitat de Girona.
Raimon Portell, escriptor i guanyador del Premi de Poesia per a infants Rosa Sensat 2024 amb l’obra Manual de versos dispersos (amb un polissó).
Antoni Tort Bardolet, pedagog, editor del llibre L’educació en vers i professor emèrit de la Universitat de Vic.
Moderadora: Gemma Ventura Farré, mestra, escriptora i subdirectora de la revista Catorze.

11:30h Tallers/ Mostra d’experiències
Al pati de Cal Mata, amb esmorzar durant les activitats.
A càrrec de la Fundació i Descoberta.

13:00h Espectacle sobre l’obra poètica de Joan Salvat-Papasseit: "De la vida"
A càrrec de l’alumnat @escenicbaixpenedes de l’Institut Baix Penedès del Vendrell.
Direcció: Jordi Martí. Professor de l’institut.
Presenta Toni Ávarez Romera, patró de la Fundació.

14:00h Cloenda de la jornada: Poesia escènica amb Adriana Bertran
Descobrirem el gènere de Spoken Word i els Poetry Slams de la mà d’una de les referents a nivell europeu.
Presenta Chiqui Subirana, patrona de la Fundació.

14:30h Dinar
Al pati de Cal Mata.
Al que ens hauria de moure qualsevol informe
"No és la ciència, o el mestre, el centre de l’educació i de l’escola,sinó l’infant, al voltant del qual gira l’activitat i el contingut de l’educació". Frase de Marta Mata Garriga

D’ençà que hem conegut els resultats de l’informe PISA s’ha escrit i se n’han fet múltiples lectures, s’han repartit culpes a tort i a dret, rectificant i carregant a altres, i com acostuma a sovintejar hem parlat poquíssim dels infants i joves, que com ens deia la Marta Mata és el subjecte principal i central que ens hauria de preocupar.

Conec que l’informe PISA, que són les sigles del seu nom en anglès, és un programa internacional per a l’avaluació d’estudiants, que realitza l’OCDE (Organització per la Cooperació i Desenvolupament Econòmic) amb l’objectiu de comprovar l’eficàcia dels sistemes educatius en finalitzar l’ensenyament obligatori.

Catalunya hi participa des de l’any 2003 i des de llavors la polseguera de dades i de comparacions i competicions entre països, comunitats autònomes, escoles públiques i concertades, escola tradicional i escoles noves, actives o renovadores (digueu-los com vulgueu), ara sembla que són les que treballen amb projectes o no, ens posen a tothom en estat d’alerta i/o emergència durant un temps i… a esperar el següent informe.

Em declaro no gaire amant de l’informe PISA perquè les comparacions i competicions no han estat mai del meu grat, i no s’haurien de fomentar com a valors educatius, i donar tanta rellevància a un treball amb fins econòmics pot tendir a una homogeneïtzació estandaritzada dels sistemes educatius, quan aquests han de donar resposta a les necessitats d’un territori i a la seva gent.

Enguany la moguda ha estat excepcional, fins i tot reunions amb el President de la Generalitat de Catalunya, i la creació d’una comissió d’experts (experts?). Ens hauríem de preguntar on són els treballs i dictàmens del Consell Escolar de Catalunya i del Consell Superior d’Avaluació… i de la mateixa Conselleria, durant aquests anys.

L’informe PISA no sols són dades sinó que també s’adjunten algunes reflexions per poder impulsar millores o canvis en el sistema.

Recordo que el govern constituït després del 2003, conegut pel tripartit. (PSC, ERC i IC), va impulsar la sisena hora a l’escola pública, l’anada dues o tres tardes a l’institut en els cursos de l’ESO, els menjadors i les beques escolars i l’educació als primers anys de vida, entre altres iniciatives.

Han passat 20 anys d’aquell primer informe, es van impulsar programes i accions educatives i se n’han desfet altres, sense massa valoracions, i la pèrdua més gran, penso jo, ens la deia Marta Mata, en la seva lliçó doctoral l’any 1999:

…”  la lliçó de política educativa que ens donen els pedagogs al llarg de la història és la del somni, la tensió per l’educació, la de la ràbia, la de la justícia per acomplir un dret, la del treball i la il·lusió… la del sentiment del deure envers l’educació de cada infant en la perspectiva de la realització de la persona, de la comunitat, de la humanitat.”

 

M Assumpta Baig Torras, Presidenta de la Fundació Marta Mata Garriga
Auca de la Marta Mata
Us presentem la vida de Marta Mata en format d'auca.

Autora: Maria Josep Udina Abelló
Il·lustradora: Anna Bassó Sumoy