Biblioteca Curtó i Arxiu

S’anomena Biblioteca Curtó prenent el nom del llibre d’Àngels Garriga, Un rètol per a Curtó, on Curtó és el nom literari de Saifores.

S’inicià amb el fons de la biblioteca familiar i professional d’Àngels Garriga, de la seva filla Marta Mata, donatius de les biblioteques d’altres mestres, d’editorials i institucions del camp de l’educació, especialment amb duplicats de donatius de la Biblioteca Rosa Sensat. De tots ells s’ha fet un “Arxiu de col·laboradors”.

La biblioteca de la Fundació ocupa en l’actualitat més de 200 m², repartits en diferents estances. La biblioteca accepta donatius de llibres, documents i material pedagògic que suposin un benefici per al seu fons.

En el cas d’haver-hi voluntat de donació de llibres, agrairem que es consulti prèviament, a través del Catàleg Col·lectiu de Biblioteques Universitàries de Catalunya, la seva possible existència a la biblioteca de Saifores.

Si voleu fer donacions, si us plau, contacteu amb la Fundació.

Si voleu fer donacions de llibres o documents tingueu en compte aquest protocol.

biblioteca-cal-mata

Consulta bibliogràfica

Per conveni amb la Universitat Rovira i Virgili els fons de la Biblioteca Curtó es cataloguen informàticament i s’integren en el Catàleg Col·lectiu de Biblioteques Universitàries de Catalunya. Escriu el que vols cercar:

     

La consulta bibliogràfica de la Biblioteca Curtó és possible gràcies al servei de Catàleg Col.lectiu de les Universitats de Catalunya (CCUC), que pertany a l’Àrea de Biblioteques, Informació i Documentació del CSUC.

Fons general (iniciat el 1981)

Fons general per a mestres

Situat en sales diverses de la planta baixa, conté els llibres per a mestres publicats a partir de 1981, any de l’assumpció de competències d’educació per part de la Generalitat de Catalunya.

Totes les obres referents a les diferents matèries es reparteixen en els espais que anomenem: Sala de la Galeria, Racó de l’Arc i Sala de l’Arc Rústec. Amb llocs de treball per a 24 lectors. Reben un tractament especial:

  • El fons de “literatura oral”, situat al Racó del Foc a Terra, amb un banc per escoltar contes a la vora del foc.
  • I la “col·lecció local” formada per totes les obres relacionades amb Saifores i, per extensió, amb les tres comarques del Penedès. De gran utilitat per afavorir l’estudi del medi a l’escola, i que, per falta d’espai, s’ha hagut d’ubicar a una altra sala, la Sala Marta Mata.

Fons infantil

Situat al Celler Nou, Sala Eulàlia Mata. Eulàlia Mata (1929-1990) era filla d’Àngels Garriga i bibliotecària dedicada especialment a la secció infantil. La sala està equipada amb taula i catifa per a la lectura, té capacitat per a 14 lectors.

Conté la col·lecció d’obres de la biblioteca dedicada als infants, amb llibres d’imaginació i de coneixements, classificats segons les orientacions del Seminari de bibliografia infantil i juvenil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat.

El fons de llibres infantils anteriors a 1981 els podem trobar a la Sala Escola Costa i Llobera.

Biblioteca 1
Sala de l'arc rústec
Biblioteca 2
Racó del foc a terra
Biblioteca 3
Sala Eulàlia Mata

Fons històric

Renovació pedagògica a Catalunya (finals segle XIX - 1980)

Situat a la Sala Angeleta Ferrer. Conté un fons bibliogràfic, dedicat a la renovació pedagògica a Catalunya des de finals dels segle XIX fins al 1980, format aproximadament per 10.400 volums, que podríem anomenar “llibres d’escola”, és a dir, llibres que han utilitzat els mestres en la seva formació, en la preparació del seu treball, i llibres que han utilitzat els escolars de primària i de secundària.

El denominador comú d’aquests llibres és que han estat donats per mestres que pertanyien al moviment de renovació pedagògica de Catalunya, o pels seus familiars, cosa que permet seguir l’evolució de l’educació a Catalunya.

El fons de la Sala Angeleta Ferrer es divideix en quatre blocs:

  1. Fins a 1939, publicats a Catalunya i agrupats per institucions, entre les quals destaca l’Ajuntament de Barcelona, i per editorials.
  2. Fins a 1939, publicats a Madrid i a altres poblacions espanyoles, en el conjunt de les quals es pot valorar la relació de la Institución Libre de Enseñanza amb el Moviment de Renovació Pedagògica a Catalunya.
  3. Fins a 1939, publicats a altres països.
  4. Llibres de formació de mestres, i d’ensenyament primari i secundari publicats des de 1940 fins a 1980, agrupats per dècades.

El llibres editats a partir de 1980 són a les sales del fons general de la Biblioteca.

Obres de la biblioteca dels mestres de RPC

Integrat per tots els llibres publicats fins a 1939 que no es troben a la Sala Angeleta Ferrer. És a dir, es tracta d’un fons constituït per obres de diverses matèries, que els mestres tenien a les seves biblioteques personals, fet que dóna una idea també de l’abast de la seva formació cultural.

Al centre de la sala podem trobar exemplars de literatura infantil, agrupats segons la llengua en què està escrit el llibre.

Biblioteca 4
Biblioteca 5
Biblioteca 6

Fons especials

Sala Marta Mata

Obres de i sobre Marta Mata: Col·lecció pràcticament exhaustiva de les obres de Marta Mata, que es troben citades a la bibliografia de Marta Mata.

Col·lecció local: Obres relacionades amb Saifores, i per extensió amb les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.

Fons d’editorials: Col·leccions pedagògiques de les editorials Fontanella, Laia i Nova Terra.

Sala Tere Majem

Publicacions de l’A.M. Rosa Sensat: Llibres i revistes editats per l’Associació de Mestres Rosa Sensat i que figuren al seu catàleg.

Biblioteca personal de Tere Majem: Llibres de la biblioteca personal de la mestra d’escola bressol Tere Majem (Barcelona 1935-2004). Donatiu dels seus fills.

Sala Escola Costa i Llobera

Biblioteca escolar: Obres de la biblioteca de l’escola Costa i Llobera dels anys 1959 a 1980. Donatiu de l’escola.

Altres fons

Hemeroteca

Conté la col·lecció de diferents publicacions periòdiques, en la seva majoria dedicades a l’educació, i ordenades seguint un ordre alfabètic i després cronològic. Situada a la Sala del Compactus.

Audiovisuals

En el que anomenem La Fàbrica, es pot trobar tot el material audiovisual de què disposa la biblioteca. En la seva majoria es tracta de material didàctic. Pendent de catalogar.

La fàbrica 1
La Fàbrica, adossada a la Casa Vella

Característiques de l'Arxiu

Actualment els arxius estan cedits al Fons Històric de l’Arxiu Nacional de Catalunya. La cessió comporta una més gran facilitat de consulta per part d’investigadors i estudiosos de les dues pedagogues i de la història de l’educació a Catalunya.

Conté els arxius de les dues grans mestres:

No et perdis res!

Subscriu-te al nostre butlletí i t’informarem de les nostres activitats, tallers, seminaris…

Responsable: Us informem que les dades de caràcter personal que ens proporcioneu seran tractades per la Fundació Marta Mata Garriga.

Finalitat: Mantenir-vos informats sobre l’activitat de la Fundació.

Legitimització: El vostre consentiment com a persona interessada.

Destinataris: Les dades que ens faciliteu estaran ubicades als servidors de Mailchimp (el nostre proveïdor de email marketing) via la seva empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada a EEUU. Mailchimp forma part de l’acord EU-US Privacy Shield, aprovat pel Comitè Europeu de Protecció de Dades (política de privacitat de Mailchimp).

Drets: Podreu exercir els vostres drets d’accés, rectificació, limitació i eliminació de les dades a info@fundaciomartamata.org, així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.

Conservació de les dades: Fins que no se sol·liciti la seva supressió per part de l’interessat/da.

Informació adicional: Podeu consultar la informació adicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra política de privacitat.