Cap a un Moviment d’Educació Popular a Catalunya

El futur està per fer; el fem nosaltres cada dia, amb els nostres actes i decisions. I si aquests estan basats en la llibertat, l’optimisme i el compromís amb el progrés humà, no hem de tenir por de res. Aquest és el repte que assumim dos moviments educatius quan sumem les nostres forces, quan decidim cercar el bé comú.

Sumem perquè compartim horitzons i perquè volem aconseguir-los educant. El nostre horitzó és l’emancipació de tota persona, és la llibertat, és una vida bona i bella, sense traves materials, ni dogmatismes. El nostre camí és el de l’educació popular, a l’escola i al carrer, al llarg de tota la vida, amb tots els colors de la llum.

Sumem perquè ens reconeixem i som la mateixa gent, la que construeix espais de llibertat, ahir, avui i demà. Construïm espais on es garanteixen la llibertat de l’ésser humà i on es faciliten les condicions per esdevenir persones sanes, autònomes solidàries i felices.

Sumem perquè volem reclamar quotidianament a les institucions i a la societat un compromís col·lectiu en favor de l’educació i de la transformació de la realitat. Així unim esforços, cerquem el que ens és comú i explorem a fons el millor de la nostra tradició pedagògica per projectar-la cap al futur i donar-nos força per superar els desafiaments que tenim avui i demà.

Convoquem tothom a sumar-se a un nou moviment d’educació popular; en la millor tradició catalana i universal. La de l’educació i la cultura fetes des de baix, les que la gent construeix autònomament per emancipar-se. La de la tradició republicana, laica, lliurepensadora, democràtica: en definitiva l’educació popular. Una tradició que combina pedagogia i política i que molt lentament, amb enormes dificultats, amb avenços i retrocessos, s’ha vist reconeguda per les institucions i que ara torna a estar en perill. La tradició de l’Escola Moderna de Ferrer i Guàrdia, la tradició de l’Escola Nova de la mestra Rosa Sensat, i la pedagogia progressista de Marta Mata. La tradició de l’escola catalana, pública, laica, coeducativa, democràtica. La tradició dels ateneus, la tradició de l’escoltisme i dels esplais. És una tradició que s’ha expressat i s’expressa, de múltiples formes, però que persegueix el mateix: que cada persona pugui decidir lliurement el seu present i futur amb els altres.

Serem més, molt més que la simple suma de voluntats, realitats i projectes, aquesta és la nostra riquesa. I tothom hi és convidat a continuar construint la Catalunya oberta, acollidora i fraternal.

Moviment Laic i Progressista i Associació de Mestres Rosa Sensat, promotors

 

Deixa un comentari

Responsable: Us informem que les dades de caràcter personal que ens proporcioneu seran tractades per la Fundació Marta Mata Garriga.

Finalitat: Gestionar la sol·licitud que realitzeu en aquest formulari de contacte.

Legitimització: El vostre consentiment com a persona interessada.

Destinataris: Les dades que ens faciliteu estaran ubicades als servidors de Cdmon (proveïdor de hosting de fundaciomartamata.org), dins la UE. Veure política de privacitat de Cdmon.

Drets: Podreu exercir els vostres drets d’accés, rectificació, limitació i eliminació de les dades a info@fundaciomartamata.org, així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.

Conservació de les dades: Fins que no se sol·liciti la seva supressió per part de l’interessat/da.

Informació adicional: Podeu consultar la informació adicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra política de privacitat.

No et perdis res!

Subscriu-te al nostre butlletí i t’informarem de les nostres activitats, tallers, seminaris…

Responsable: Us informem que les dades de caràcter personal que ens proporcioneu seran tractades per la Fundació Marta Mata Garriga.

Finalitat: Mantenir-vos informats sobre l’activitat de la Fundació.

Legitimització: El vostre consentiment com a persona interessada.

Destinataris: Les dades que ens faciliteu estaran ubicades als servidors de Mailchimp (el nostre proveïdor de email marketing) via la seva empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada a EEUU. Mailchimp forma part de l’acord EU-US Privacy Shield, aprovat pel Comitè Europeu de Protecció de Dades (política de privacitat de Mailchimp).

Drets: Podreu exercir els vostres drets d’accés, rectificació, limitació i eliminació de les dades a info@fundaciomartamata.org, així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.

Conservació de les dades: Fins que no se sol·liciti la seva supressió per part de l’interessat/da.

Informació adicional: Podeu consultar la informació adicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra política de privacitat.