19/11/2022: XV Jornada Marta Mata Inscripcions i Programa

Ens deixa Jordi Monés, un dels grans historiadors de l’educació a Catalunya

Jordi MonésJordi Monés i Pujol-Busquets (Badalona, 22 de setembre de 1928) va morir el divendres dia 27 de març de 2020, als 91 anys. Amb ell desapareix un dels grans historiadors de l’educació a Catalunya. Durant el franquisme va ser un destacat activista cultural a Badalona. Va estudiar enginyeria tècnica química, però ben aviat, a partir de la dècada de 1960, va començar a dedicar-se de forma autodidacta a la recerca en la història de l’educació. Va ser l’ànima del Seminari d’Història de l’Educació que el 1979 es va convertir en la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, que va contribuir a fundar i en la qual va ocupar diversos càrrecs, entre ells el de la presidència a partir de l’any 1995. Actualment ostentava la presidència d’honor.

L’obra escrita de Jordi Monés és extensa i rigorosa. Fruit del seu treball de recerca, ens ha deixa’t gairebé una cinquantena de llibres, escrits en solitari o amb altres especialistes, a més d’un munt d’articles en nombroses revistes generals i especialitzades d’aquí i d’arreu. Les publicacions combinen les monografies d’institucions, amb l’estudi d’alguns àmbits concrets com la llengua i les visions més panoràmiques. En aquest capítol, cal destacar l’obra primerenca El pensament escolar i la renovació pedagògica a Catalunya 1833-1938 (1977), que va suposar una nova mirada historiogràfica crítica, lúcida i personal.

Aquesta obra seria complementada, molt més endavant, amb l’estudi del pensament educatiu en períodes anteriors i posteriors. Valguin com a exemples més recents: L’Escola Normal de Barcelona (1845-1972) (2000), Formació professional i desenvolupament econòmic i social català (1714-1939) (2005), Pedagogia, política i transformació social (1900-1917). L’educació en el context de la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans (2008), El pensament escolar a Catalunya (1760-1845) (2009) i La pedagogia catalana al segle XX. Els seus referents (2011). La darrera publicació és Educació, país, llengua (2018), una combinació d’estudi i defensa de la llengua catalana a l’escola.

La revista Educació i Història, editada per la Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana, li va dedicar, en el número 5 (2001-2002), un monogràfic amb el títol “Jordi Monés i la renovació de la historiografia educativa” que es pot consultar en accés obert.

Jordi Monés era un mestre, un gran mestre, perquè la seva saviesa ens va ajudar a eixamplar el pensament i a qüestionar nombroses idees i esquemes preestablerts. I ho va ser, també, perquè era extraordinàriament generós a l’hora de compartir el coneixement, amb una autoritat científica amigable i democràtica, sabent escoltar i animar la conversa. Era extraordinàriament curiós, amb una memòria prodigiosa i una gran capacitat de treball.

La recent concessió de la Creu de Sant Jordi per part del govern de la Generalitat de Catalunya va ser un motiu d’alegria per a ell quan va rebre la notícia. Aquest fet significa també un reconeixement als seus mèrits científics, com a historiador de l’educació, i cívics, com ciutadà que va defensar la democràcia, va estimar la llengua i va estar amatent als problemes i preocupacions de la gent de la seva ciutat i del país.

La notícia de la seva mort ha provocat nombroses mostres de condol per part dels historiadors de l’educació de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears i els altres territoris de l’Estat espanyol, de nord a sud, on era valorat, estimat i respectat.

Deixa un comentari

Responsable: Us informem que les dades de caràcter personal que ens proporcioneu seran tractades per la Fundació Marta Mata Garriga.

Finalitat: Gestionar la sol·licitud que realitzeu en aquest formulari de contacte.

Legitimització: El vostre consentiment com a persona interessada.

Destinataris: Les dades que ens faciliteu estaran ubicades als servidors de Cdmon (proveïdor de hosting de fundaciomartamata.org), dins la UE. Veure política de privacitat de Cdmon.

Drets: Podreu exercir els vostres drets d’accés, rectificació, limitació i eliminació de les dades a info@fundaciomartamata.org, així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.

Conservació de les dades: Fins que no se sol·liciti la seva supressió per part de l’interessat/da.

Informació adicional: Podeu consultar la informació adicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra política de privacitat.

No et perdis res!

Subscriu-te al nostre butlletí i t’informarem de les nostres activitats, tallers, seminaris…

Responsable: Us informem que les dades de caràcter personal que ens proporcioneu seran tractades per la Fundació Marta Mata Garriga.

Finalitat: Mantenir-vos informats sobre l’activitat de la Fundació.

Legitimització: El vostre consentiment com a persona interessada.

Destinataris: Les dades que ens faciliteu estaran ubicades als servidors de Mailchimp (el nostre proveïdor de email marketing) via la seva empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada a EEUU. Mailchimp forma part de l’acord EU-US Privacy Shield, aprovat pel Comitè Europeu de Protecció de Dades (política de privacitat de Mailchimp).

Drets: Podreu exercir els vostres drets d’accés, rectificació, limitació i eliminació de les dades a info@fundaciomartamata.org, així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.

Conservació de les dades: Fins que no se sol·liciti la seva supressió per part de l’interessat/da.

Informació adicional: Podeu consultar la informació adicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra política de privacitat.