06/11/2021: XIV Jornada Marta Mata - Joaquim Franch i l’educació en el lleure Més informació

VIII Jornada Marta Mata. John Dewey (2015)

Un cop més ens trobem a Cal Mata de Saifores per celebrar la desena Jornada Marta Mata de treball pedagògic i drets de l’infant, que en aquesta ocasió la dedicarem a John Dewey, un pedagog clàssic com els altres que ja hem treballat en anys anteriors: Janus Korczak, Célestin Freinet, Maria Montessori i Francesc Ferrer i Guàrdia. El llibre que l’Editorial EUMO va dedicar a Dewey es titula Democràcia i Escola, dos conceptes complementaris si volem una educació com a procés vital, amb una escola que representi la vida actual, vida tan real i vital com la que els infants fan a casa, al veïnat o al pati on juguen, perquè l’escola, ens diu, és principalment una institució social. Dewey fa seva proposta pedagògica tenint en compte que els infants, els joves, i també els adults aprenem mitjançant l’acció, que pensem o dialoguem amb els altres i en traiem conseqüències. La base de l’aprenentatge és, segons ell, l’experiència com assaig i reflexió. Dewey critica i/o rebutja els continguts tradicionals de l’escola perquè són només el resultat de la ciència dels adults i estan dividits i atomitzats basant-se en una classificació i una organització que no tenen res a veure amb l’experiència de l’infant. I propugna que l’escola s’ha de basar en la curiositat de l’infant i que l’aprenentatge ha de provenir d’activitats que li interessin. El mestre ha de proporcionar un entorn que estimuli respostes, que faci descobrir els objectes i les activitats que puguin interessar l’infant per tal d’estimular el seu compromís i la responsabilitat d’aprendre. Segur que avui, amb les aportacions dels ponents i de tots vosaltres, sortirem una mica més savis, perquè els mestres som conscients que mai en sabem prou, i que sempre aprenem.

Deixa un comentari

Responsable: Us informem que les dades de caràcter personal que ens proporcioneu seran tractades per la Fundació Marta Mata Garriga.

Finalitat: Gestionar la sol·licitud que realitzeu en aquest formulari de contacte.

Legitimització: El vostre consentiment com a persona interessada.

Destinataris: Les dades que ens faciliteu estaran ubicades als servidors de Cdmon (proveïdor de hosting de fundaciomartamata.org), dins la UE. Veure política de privacitat de Cdmon.

Drets: Podreu exercir els vostres drets d’accés, rectificació, limitació i eliminació de les dades a info@fundaciomartamata.org, així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.

Conservació de les dades: Fins que no se sol·liciti la seva supressió per part de l’interessat/da.

Informació adicional: Podeu consultar la informació adicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra política de privacitat.

No et perdis res!

Subscriu-te al nostre butlletí i t’informarem de les nostres activitats, tallers, seminaris…

Responsable: Us informem que les dades de caràcter personal que ens proporcioneu seran tractades per la Fundació Marta Mata Garriga.

Finalitat: Mantenir-vos informats sobre l’activitat de la Fundació.

Legitimització: El vostre consentiment com a persona interessada.

Destinataris: Les dades que ens faciliteu estaran ubicades als servidors de Mailchimp (el nostre proveïdor de email marketing) via la seva empresa The Rocket Science Group LLC, ubicada a EEUU. Mailchimp forma part de l’acord EU-US Privacy Shield, aprovat pel Comitè Europeu de Protecció de Dades (política de privacitat de Mailchimp).

Drets: Podreu exercir els vostres drets d’accés, rectificació, limitació i eliminació de les dades a info@fundaciomartamata.org, així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.

Conservació de les dades: Fins que no se sol·liciti la seva supressió per part de l’interessat/da.

Informació adicional: Podeu consultar la informació adicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra política de privacitat.